22 lutego 2015

KOKOSOWY SERNIK JAGLANY Z NUTĄ KAKAO

Ostatnio bardzo zasmakowało mi mleczko kokosowe, które potrafi w wypiekach czynić smakowe cuda :)

Zauroczona jego smakiem i konsystencją, którą nadaje przeróżnym masą postanowiłam przygotować na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego sernik.
Ale czemu nie połączyć tego z nieco kruchym spodem o kakaowej nucie? Pomyślałam, że to zestawienie musi smakować rewelacyjnie i nie myliłam się.
A na dowód tego powiem tylko, że ciasto zniknęło w przeciągu godziny!


Składniki:
Spód
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka tahini
  • 2 łyżki kakao
Masa
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 2 łyżki pokruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować.
  2. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę jaglana opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem stevi i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z mleczkiem kokosowym (jedynie ze "stałą" częścią mleczka).
  3. Masę przełożyć na wcześniej upieczony spód, dokładnie wygładzając wierzch, częścią masy udekorować sernik za pomocą rękawa cukierniczego.
  4. Całość posypać pokruszonymi ziarnami kakao i schłodzić w lodówce przed podaniem.
Jak wszystkie moje wypieki ciasto jest dietetyczne, lekkie, a kawałek zjedzony na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przeciwnie- korzystnie wpłynie na nasze zdrowie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1360kcal
1 kawałek- ok. 97kcal

22 komentarze:

  1. serniczka jaglanego jeszcze nie robiłam, muszę w końcu wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł! uwielbiam takie zdrowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokosowe smaki! Muszę w końcu zrobić jakieś ciasto z jaglanką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo egzotycznie i bardzo bezglutenowo - muszę spróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi mnie i twoje ciacho i mleczko ,nie piekłam z nim nic jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z kaszy jaglanej są przepyszne, ale przyznam, że kremu jeszcze nie jadłam. Tort wygląda smakowicie, jak nie dietetyczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, a u Ciebie jak zawsze pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokosowy, jaglany i sernik! Nie może być nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No no, sernik jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny świetny jaglany pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba nie zadziwi mnie już żaden Twój pomysł na jaglaną! super serniczek, akurat właśnie wegańskie z jaglanki wyjątkowo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię serniki!
    Ale to nie jest sernik, bo nie ma w nim sera.
    Ciasta z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, choć cała blogosfera aż huczy od przepisów.
    Chętnie spróbowałabym kawałek od Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię serniki!
    Ale to nie jest sernik, bo nie ma w nim sera.
    Ciasta z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, choć cała blogosfera aż huczy od przepisów.
    Chętnie spróbowałabym kawałek od Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  15. 97 kcal w 1 kawalku? mozna sobie pozwolic nawet na 2 spokojnie. A napewno warto :) !

    OdpowiedzUsuń
  16. 97 kcal w 1 kawalku? mozna sobie pozwolic nawet na 2 spokojnie. A napewno warto :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne ciasto, też mam zamiar je upiec, bo wiele dobrego o nim słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę kupić kaszę jaglaną, bo się skończyła, a ten przepis zapowiada się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakoś nigdy się nie odważyłam na takie wykorzystanie kaszy, ale Twój przepis wygląda zachęcająco :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń