Zauroczona jego smakiem i konsystencją, którą nadaje przeróżnym masą postanowiłam przygotować na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego sernik.
Ale czemu nie połączyć tego z nieco kruchym spodem o kakaowej nucie? Pomyślałam, że to zestawienie musi smakować rewelacyjnie i nie myliłam się.
A na dowód tego powiem tylko, że ciasto zniknęło w przeciągu godziny!
Składniki:
Spód
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka tahini
- 2 łyżki kakao
- 200g kaszy jaglanej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka stevi
- 2 łyżki pokruszonego ziarna kakao
Spód
- Banana zblendować.
- Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kaszę jaglana opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem stevi i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować z mleczkiem kokosowym (jedynie ze "stałą" częścią mleczka).
- Masę przełożyć na wcześniej upieczony spód, dokładnie wygładzając wierzch, częścią masy udekorować sernik za pomocą rękawa cukierniczego.
- Całość posypać pokruszonymi ziarnami kakao i schłodzić w lodówce przed podaniem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1360kcal
1 kawałek- ok. 97kcal
Ale cudowny serniczek, mniam :-)
OdpowiedzUsuńserniczka jaglanego jeszcze nie robiłam, muszę w końcu wypróbować :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł! uwielbiam takie zdrowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosowe smaki! Muszę w końcu zrobić jakieś ciasto z jaglanką :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo egzotycznie i bardzo bezglutenowo - muszę spróbować Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńKusi mnie i twoje ciacho i mleczko ,nie piekłam z nim nic jeszcze.
OdpowiedzUsuńCiasta z kaszy jaglanej są przepyszne, ale przyznam, że kremu jeszcze nie jadłam. Tort wygląda smakowicie, jak nie dietetyczny. :)
OdpowiedzUsuńMmm, a u Ciebie jak zawsze pychota! :)
OdpowiedzUsuńKokosowy, jaglany i sernik! Nie może być nic lepszego :)
OdpowiedzUsuńNo no, sernik jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny jaglany pomysł! :)
OdpowiedzUsuńchyba nie zadziwi mnie już żaden Twój pomysł na jaglaną! super serniczek, akurat właśnie wegańskie z jaglanki wyjątkowo mi smakują :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńLubię serniki!
OdpowiedzUsuńAle to nie jest sernik, bo nie ma w nim sera.
Ciasta z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, choć cała blogosfera aż huczy od przepisów.
Chętnie spróbowałabym kawałek od Ciebie.
Lubię serniki!
OdpowiedzUsuńAle to nie jest sernik, bo nie ma w nim sera.
Ciasta z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, choć cała blogosfera aż huczy od przepisów.
Chętnie spróbowałabym kawałek od Ciebie.
97 kcal w 1 kawalku? mozna sobie pozwolic nawet na 2 spokojnie. A napewno warto :) !
OdpowiedzUsuń97 kcal w 1 kawalku? mozna sobie pozwolic nawet na 2 spokojnie. A napewno warto :) !
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, też mam zamiar je upiec, bo wiele dobrego o nim słyszałam :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić kaszę jaglaną, bo się skończyła, a ten przepis zapowiada się świetnie :)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy się nie odważyłam na takie wykorzystanie kaszy, ale Twój przepis wygląda zachęcająco :) Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPiękny sernik :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń