23 listopada 2013

IMBIROWY KREM Z MARCHWI

To doskonała propozycja na zbliżające się coraz większymi krokami zimne dni... Krem z marchwii jest bardzo pożywny, a dodatek imbiru sprawia, że staję się również rozgrzewający! I oczywiście pełen witamin!!



Składniki:
  • pół kg marchwi
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz, imbir
  • dodatkowo do podania: 4 łyżki ryżu brązowego, szczypiorek
Przygotowanie:
  1. Marchew obrać i pokroić w talarki.
  2. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić marchew.
  3. Po chwili zalać to bulionem i dusić do miękkości.
  4. Wszystko zblendować na gładki krem i przyprawić do smaku.
*Zupę można podać, tak ja zrobiłam to ja- z ryżem, świetnie pasuje również chrupiące świeże pieczywo.
*Jeżeli posiadacie świeży imbir, będzie on jeszcze bardziej aromatyczny, niż ten w formie sproszkowanej.

Krem jest naprawdę wyśmienity, a do tegoprosty w wykonaniu. Nie potrzebujemy również dużej i skomplikowanej ilości składników!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal