13 lutego 2016

OWOCOWE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Dzisiaj przedstawiam sposób na pyszne wykorzystanie resztek, które pozostały nam po wyciśnięciu soku z jabłek! Czyli uskuteczniamy kulinarny recykling! ;)

Dosłownie kilka składników i zdrowe, aczkolwiek smakowite ciasteczka gotowe!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • banan
  • 1/2 szklanki miąższu jabłkowego (po wyciśnięciu soku)
  • garść migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć, ugotować do miękkości i zblendować z bananem, miąższem jabłkowym oraz stevią.
  2. Następnie uformować z powstałej masy dość duże, płaskie ciasteczka, a na wierzch każdego ułożyć po migdale.
  3. Ciasteczka piec około 25 minut w 180 stopniach. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 745kcal
1 ciasteczko- ok. 41kcal