23 czerwca 2016

JAGIELNIK Z CHIA I TRUSKAWKAMI

Nareszcie nadeszły przez wielu z Was wyczekiwane upały!
To czas, kiedy nikt nie ma apetytu na ciężkie i mocno sycące potrawy... ale desery to już całkiem inna sprawa! Na taki lekki owocowy deser każdy się skusi! :)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 750ml mleka gryczanego
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 4 łyżki chia
  • 2 garście truskawek
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku gryczanym z dodatkiem stevi i 1 garści truskawek.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszać z chia oraz zmielonymi orzechami nerkowca- masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Po stężeniu na wierzchu ciasta poukładać plastry truskawek i całe nerkowce.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1335kcal
1 kawałek- ok. 112kcal