27 kwietnia 2017

KASZA GRYCZANA Z TOFU

Coś pożywnego, coś wegańskie i coś pełnowartościowego?
Proszę bardzo! ;)

Niezwykle smaczna i bogata w minerały kasza gryczana z dodatkiem tofu oraz warzyw to propozycja na obiad, czy kolację!


Składniki:
  • 500g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 500g pieczarek
  • 360g tofu naturalnego
  • 4 buraki
  • 2 garście roszponki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu bbq
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, papryka czerwona, kumin
  • kiełki brokułu
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę z dodatkiem łyżki sosu sojowego, a następnie dodać pieczarki i przyprawy- całość podsmażyć, po czym wymieszać z posiekanym selerem, ugotowaną kaszą i roszponką.
  3. Tofu pokroić na plastry i obtoczyć w sosie sojowym oraz sosie bbq- usmażyć na rozgrzanej patelni.
  4. Buraki obrać, pokroić na kawałki, następnie skropić oliwą i posypać szczyptą soli- upiec w piekarniku (190stopni/20 minut).
  5. Na talerz wyłożyć kaszę, następnie tofu, pieczone buraczki- całość posypać kiełkami i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 2820kcal
1 porcja- ok. 470kcal