10 grudnia 2014

PIERNIK SOJOWO- GRYCZANY Z POWIDŁAMI

Muszę przyznać, że nie jest to typowa wersja piernika, ale na pewno zdrowa, bezglutenowa i pyszna!
Dodatek konfitury jagodowej tylko podbił smak ciasta! :)


Składniki:
  • 8 łyżek mąki sojowej
  • 4 łyżki płatków gryczanych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki konfitury jagodowej Bonne Maman
Przygotowanie:
  1. Płatki gryczane zmielić na mąkę.
  2. Wszystkie składniki (oprócz konfitury i orzechów) dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając blendera.
  3. Masę przełożyć do sylikonowej keksówki i na wierzch wyłożyć orzechy włoskie.
  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowy piernik odstawić do wystygnięcia, po czym przekroić wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 94kcal

Korzenne przysmakiPiernik świąteczny, piernik staropolski na świętaLekkie Święta