Dodatek konfitury jagodowej tylko podbił smak ciasta! :)
Składniki:
- 8 łyżek mąki sojowej
- 4 łyżki płatków gryczanych
- 1 szklanka mleka
- 2 białka jajek
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
- 4 łyżki konfitury jagodowej Bonne Maman
- Płatki gryczane zmielić na mąkę.
- Wszystkie składniki (oprócz konfitury i orzechów) dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając blendera.
- Masę przełożyć do sylikonowej keksówki i na wierzch wyłożyć orzechy włoskie.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowy piernik odstawić do wystygnięcia, po czym przekroić wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 94kcal
Jestem taka ciekawa smaku tej konfitury! Tu musi pasować idealnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co piernikowe :)
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-babeczka.blogspot.com
wygląda przeapetycznie, przygotowuję się właśnie w tym roku do zrobienia pierniczków wegańskich :)
OdpowiedzUsuńWow! Bardzo ciekawie, stanowczo odbiega od prawdziwego piernika - i to jest fajne! :) Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńidealny na święta dla alergika :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla nas :D Czy smak gryki wyraźnie w nim czuć?
OdpowiedzUsuńw ogóle nie czuć, dominuje cynamon, orzechy i konfitura :)
UsuńZła odpowiedź, miałaś napisać, że czuć xD xD xD Uwielbiamy grykę :D
UsuńCzy zamiast maki sojowej mozna dodac inna bezglutenowa, np. gryczana?
OdpowiedzUsuńmożesz zrobić piernik w całości z mąki gryczanej, jednak będzie miał wtedy nieco inną strukturę- bardziej suchą, ale z pewnością będzie smaczny :) możesz spróbować również użyć pół na pół mąki gryczanej i amarantusowej :)
Usuńa jeśli dodać przyprawę korzenną, a nie tylko cynamon, smak byłby bardziej piernikowy... ciekawe, czy reszta składników pasowałaby...
OdpowiedzUsuńna pewno by pasowało ;) ja nie chciałam dodawać, aby ciasto nie było właśnie takie oczywiste w smaku :)
Usuń:)
UsuńUwielbiam te konfitury, są najlepsze <3 Szkoda, że u nas takie drogie :(
OdpowiedzUsuńA piernik wygląda bardzo apetycznie;>
Że też nie trafiłam na taki przepis jak byłam jeszcze w posiadaniu mąki sojowe, bo nigdy ciasta z niej nie piekłam, bałam się czy wyjdzie ;P a teraz mi się skończyła i nie umiem jej znaleźć w żadnym sklepie :(
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i patrząc na składniki to musi być pyszny :) I te orzechy tak fajnie wszystko dekorują :)
OdpowiedzUsuńCudny :-) świetny przepis kochana :-) naprawdę ciekawy skład :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych, znanych mi pierników ;)
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty na piernik : )
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na świąteczny piernik, no i ta konfitura jagodowa... pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie ciekawi smak Twojego piernika, bo wersja bardzo ciekawa i alternatywna :)
OdpowiedzUsuńPiernik z jagodami? Tego jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńIle taki piernik może postać? Czy dobrze jest go przechowywać w lodówce, czy w szczelnie zamkniętym pojemniku w temp. pokojowej?
OdpowiedzUsuńmyślę, że kilka dni spokojnie może postać, a ja bym go przechowywała w plastikowym pojemniku w lodówce ze względu na to, że jest przełożony konfiturą ;)
UsuńZabieram sie do roboty, i hmmm czy w przepisie nie brakuje cukru? Nie wiem co robić, a juz bialka wybilam hmmm...... wiec jesli mozna o szybka odpowiedz? to poproszeeeeee:P
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że dopiero teraz piszę, ale właśnie zobaczyłam Twoje zapytanie ;) ja nie dodawałam cukru, ponieważ słodka była konfitura i cynamon, ale można dodać np. miodu, bądź brązowego cukru- będzie słodszy! :)
Usuń