11 grudnia 2014

ŻOŁĘDZIOWY KEKS CYNAMONOWY

Wyrazisty smak mąki żołędziowej w połączeniu z cynamonem to jest to!
Mąka żołędziowa potęguje wszelkie naturalne aromaty i dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi idealnie wpisuje się w przepisy na świąteczne wypieki!

Dodatek bakali dopełnił całości i tak powstał obłędny (i jak do tej pory mój najlepszy) keks! :)


Składniki:
  • 6 łyżek mąki z żołędzi
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 białka jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie (skórka cytrynowa, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, żurawina)
Przygotowanie:
  1. Płatki orkiszowe zmielić na mąkę.
  2. Banany zblendować z cynamonem.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek, powoli mieszając, dodać mąkę z żołędzi, zmielone płatki, zblendowane banany, mleko i bakalie.
  5. Masę przelać do sylikonowej formy "keksówki" i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 885kcal
1 kawałek- ok. 89kcal

Korzenne przysmakiLekkie ŚwiętaWigilia 2014

24 komentarze:

  1. Żołędziowe?! Zaskakujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka żołędziowa brzmi intrygująco :) Chętnie byśmy ten wypiek spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na skład musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy taka ilość mąki żołędziowej nie zdominowała smaku całego keksa?
    Całość - super! Wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, ponieważ dodałam zmielone płatki orkiszowe, które z kolei są delikatne w smaku :) dla mnie ilość mąki żołędziowej była idealna, charakterystycznie wyczuwalna, ale nie przesadzona :)

      Usuń
  5. Świetny przepis, tak samo jak inne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. takiej mąki to ja jeszcze nie widziałam, ale na pewno smak byl wyrazisty! :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy wypiek, muszę się rozejrzeć za taką mąką :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz słyszę o takiej mące!
    super!
    Pozwoliłam sobie nominować cię do małej zabawy http://beauty-and-diet.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł! ciacho wygląda super! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mąka żołędziowa? Ale wypas, a gdzie taką można kupić?
    Keks super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem znajdziesz sklep w pobliżu siebie, gdzie będzie dostępna ta mąka ;) http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  11. Ależ Ty masz świetne pomysły, zaskakujesz z każdym dniem :) Chyba spróbuję zweganizować to pyszne ciasto po powrocie do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie słyszałam jeszcze nigdy o mące żołędziowej! Czy zmienia ona smak ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mąka żołędziowa ma swój specyficzny smak, z lekką goryczką, lekko korzenny :) jest świetnym urozmaiceniem :)

      Usuń
  13. Fantastyczny, muszę koniecznie wreszcie kupić mąkę żółędziową

    OdpowiedzUsuń
  14. znakomicie wyglada :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cześć Magda, a gdzie można kupić taką mąkę? Z chęcią wypróbowałabym twój przepis. Kawa żołędziowa nawet mi smakowała (recenzja na blogu), choć ma swój specyficzny smak - nie dla każdego odpowiedni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem możesz znaleźć sklep, gdzie będzie dostępna mąka żołędziowa http://www.bioplanet.pl/sklepy ;)

      Usuń