Danie bardzo lekkie, ale w smaku ciekawe :)
Składniki:
- 2 cykorie
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 8 łyżek czarnego ryżu
- 300g dyni piżmowej
- przyprawy: papryka słodka, oregano, bazylia, sól morska, pieprz (firmy OWOCOWY RAJ)*
- Cykorie obgotować przez 2-3 minuty i przekroić wzdłuż na pół.
- Pomidory poddusić na patelni z przyprawami, tak aby powstał gęsty sos.
- Cykorie ułożyć na blaszce i polać sosem, a następnie zapiekać przez około 25 -30 minut (powinny być lekko chrupkie, ale w środku wilgotne).
- Zapieczone cykorie podawać z ugotowanym czarnym ryżem i ugrillowaną dynią.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 420kcal
1 porcja- ok. 105kcal
Smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńChętnie byśmy poznały to nowe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie smakowała mi cykoria, ale to jadłam jako dziecko i jakoś tak uraz pozostał, może zrobię ją według Twojego przepisu bo zapowiada się ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś nałogowo zajadałam się "kanapeczkami" z cykorii :)
OdpowiedzUsuńA nie jadłam jej chyba z pół roku! Chętnie spróbuję w takiej wersji.
Wygląda super :) A dynia z czarnym ryżem fajnie komponuje się kolorystycznie ;)
OdpowiedzUsuńRównież dynia :) pysznie podana w duecie z cykorią :))
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak się przekonać do cykorii i jej goryczki. Jest na nią sposób?
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ma specyficzną goryczkę, ja ją właśnie obgotowałam przez co stała się troszkę łagodniejsza, ale sos pomidorowy w smaku delikatny świetnie zrównoważył całość ;) a może gdyby tak ją skropić miodem przed zapiekaniem? :)
UsuńOoo przypomniałaś mi o cykorii :)
OdpowiedzUsuńWszystko tak fantastycznie skomponowane! :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że dostałam kiedyś kawałek cykorii w jakiejś sałatce w restauracji i niestety mi nie podeszła, o ile to była ona, ale nazwa tego warzywka mi się bardzo podoba :P
OdpowiedzUsuńNo i dynia. Tyle mi wystarczy z tego talerza :D
Kusząca propozycja! Uwielbiam jak pieczone warzywa nabierają chrupkości :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze cykorii! Cóż za przeoczenie ;)
OdpowiedzUsuńJa kocham cykorię całym sercem, zjem pod każdą postacią, a goryczka wcale mi nie przeszkadza.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja obiadowa ;)