Biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu i tak samo smaczny ;)
Kawałek takiego lekkiego ciasta w towarzystwie koktajlu owocowego to wprost coś pysznego!
Jest to wypiek bezglutenowy i jednocześnie lekkostrawny. Myślę, że zasmakuje każdemu- tym młodszym i starszym, tym na diecie i prawdziwym łasuchom :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki inuliny
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 4 białka jajek
- świeże morele
- garść pestek moreli
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy i ubijać jeszcze chwilkę na niższych obrotach.
- Do białek dodać (cały czas mieszając) inulinę i mąkę jaglaną.
- Masę przełożyć do formy, na wierzchu poukładać połówki moreli i pestki moreli.
- Całość piec około 35 minut w 165 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal

