3 lipca 2015

JAGLANY BISZKOPT Z MORELAMI

Kolejny bardzo letni i zarazem lekki wypiek z miękkimi, słodkimi morelami!

Biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu i tak samo smaczny ;)
Kawałek takiego lekkiego ciasta w towarzystwie koktajlu owocowego to wprost coś pysznego!

Jest to wypiek bezglutenowy i jednocześnie lekkostrawny. Myślę, że zasmakuje każdemu- tym młodszym i starszym, tym na diecie i prawdziwym łasuchom :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki inuliny
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 4 białka jajek
  • świeże morele
  • garść pestek moreli
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy i ubijać jeszcze chwilkę na niższych obrotach.
  2. Do białek dodać (cały czas mieszając) inulinę i mąkę jaglaną.
  3. Masę przełożyć do formy, na wierzchu poukładać połówki moreli i pestki moreli.
  4. Całość piec około 35 minut w 165 stopniach.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni