Biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu i tak samo smaczny ;)
Kawałek takiego lekkiego ciasta w towarzystwie koktajlu owocowego to wprost coś pysznego!
Jest to wypiek bezglutenowy i jednocześnie lekkostrawny. Myślę, że zasmakuje każdemu- tym młodszym i starszym, tym na diecie i prawdziwym łasuchom :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki inuliny
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 4 białka jajek
- świeże morele
- garść pestek moreli
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy i ubijać jeszcze chwilkę na niższych obrotach.
- Do białek dodać (cały czas mieszając) inulinę i mąkę jaglaną.
- Masę przełożyć do formy, na wierzchu poukładać połówki moreli i pestki moreli.
- Całość piec około 35 minut w 165 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal


ależ on jest wspaniały, na pewno zrobię:))
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam biszkopty, uwielbiam morele...ciasto idealne dla mnie ♥
OdpowiedzUsuńBiszkopty akurat średnio lubię ale ten bym zjadła! :-) Zwłaszcza z morelkami.
OdpowiedzUsuńWyszedł cudownie! A jakiej wielkości formę używasz?
OdpowiedzUsuńw tym przypadku biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm :)
UsuńKolejny zdrowy wypiek, świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz! Jaglany wypiek jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńjeju ale kusisz!!
OdpowiedzUsuńOd wieków zbieram się by zrobić coś słodkiego jaglanego, tym mnie przekonałaś :)
OdpowiedzUsuńByłoby super, jakby zdjęcia pokazywały też ciasta z boku, z przekroju, a nie tylko od góry :-)
OdpowiedzUsuń