17 maja 2014

BAKŁAŻAN FASZEROWANY CZARNYM RYŻEM

Czarny ryż... niebo w gębie! Lekko orzechowy posmak, niepowtarzalny... pyszny!
W połączeniu z fasolą i bakłażanem zrobił się z tego całkiem sycący i wartościowy posiłek.

Muszę przyznać, że przepadam za faszerowanymi warzywami. Opiekane w piekarniku z aromatycznymi przyprawami i dowolnie skomponowanym farszem- idealne na lunch, czy kolację ;)


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 6 łyżek czarnego ryżu
  • 240g fasoli czerwonej konserwowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: curry, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka
  • dodatki: papryczka chilli*
Przygotowanie:
  1. Czarny ryż ugotować i odcedzić.
  2. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich środek.
  3. Wydrążony miąższ z bakłażana pokroić na mniejsze kawałki i dusić na patelni w odrobinie wody z fasolą, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i słodką papryką.
  4. Do farszu, na patelnię dodać ugotowany wcześniej ryż i łyżeczkę koncentratu, następnie wszystko razem wymieszać.
  5. Bakłażany oprószyć lekko curry i ziołami prowansalskimi.
  6. Do każdej części bakłażana nałożyć porcję farszu i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

*Miłośnikom ostrych dań i kuchni meksykańskiej polecam dodanie ostrej papryczki chilli do farszu!

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok.  163kcal

Piknik majowy Hola Mexico 4