15 lutego 2016

POLENTA Z CHIA I GALARETKĄ

Kolejna propozycja wykorzystania kaszki kukurydzianej na słodko!
Tym razem w formie ciasta na zimno z galaretką i jagodami goji!

Lekko, pysznie, słodko- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
  • 150g kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek nasion chia
  • 3 łyżeczki stevi
  • galaretka wiśniowa bio
  • garść jagód goji

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w 4-krotnej ilości wody do kaszy.
  2. Po ugotowaniu dodać chia, wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), po czym odstawić do schłodzenia.
  3. Galaretkę przygotować i wyłożyć na wierzch polenty, na wierzchu osypać jagodami goji- całość odstawić do stężenia i ponownie schłodzić.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 74kcal