Odmawiając sobie słodkości... ciast... ciasteczek... czy przy większej okazji tortów nie czujemy się komfortowo i często kończy się to porażką :)
Jednak wcale tak nie musi być! Za każdym razem próbuję udowodnić, że zdrowe jedzenie nie oznacza nudne, co więcej pozbawione smaku!
I na kolejny dowód tego prezentuję pyszny, ale dietetyczny tort z wanilią i malinami ;)
Składniki:
Ciasto
- 6 łyżek mąki migdałowej
- 2 łyżki karobu
- 3 białka jajka
- 1 banan
- 150g kaszy jaglanej
- 0,5l mleka (dowolnego)
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki stevi
- 200g malin
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto
- Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodać banana, mąkę migdałową, karob- bardzo delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i stevię.
- Całość gotować (do miękkości kaszy i wchłonięcia mleka), na koniec wyjąć laskę wanilii i wydrążyć miąższ.
- Ostudzoną kasze zblendować na krem (w razie potrzeby dolać mleka).
- Ciasto przełożyć w środku masą, masę wyłożyć również na wierzch i boki.
- Ciasto ozdobić na wierzchu gęsto malinami, a dookoła obłożyć płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1460kcal
1 kawałek- ok. 122kcal
