Robiłam ich już kilka w wersji odchudzonej, ale jeszcze nigdy na osianym spodzie :)
Makowiec jak zwykle mocno odchudzony i bogaty w pełnowartościowe bakalie.
Składniki:
Spód
- 2 banany
- 2 białka jajek
- 5 łyżek mleka migdałowego
- 200g płatków owsianych
- 150g maku
- 4 łyżki amarantusa
- 3 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki inuliny
- 2 łyżki migdałów
- kilka suszonych moreli
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki syropu z agawy
Spód
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować i odstawić do napęcznienia.
- Ciasto wyłożyć na spód sylikonowej formy.
- Mak namoczyć w mleku przez około godzinę, po czym dodać amarantus i gotować około 40 minut.
- Pod koniec gotowania dodać inulinę i wymieszać energicznie.
- Następnie dodać posiekane bakalie oraz syrop z agawy- całość odstawić do wystygnięcia.
- Masę makową przełożyć na spód i całe ciasto piec około 35 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (24 kawałki)- ok. 2775kcal
1 kawałek- ok. 116kcal