Ostatnim razem jadłam je, jako dziecko i zupełnie zapomniałam, że istnieją... a przecież są wspaniałe.
Takie chrupiące kalarepy, które świetnie smakują właśnie w czasie upałów można podać na wiele sposobów.
Ja zdecydowałam zapiec je lekko z ryżem i pysznymi, słodkimi pomidorami!
Składniki:
- 2 kalarepy
- 5 łyżek czarnego ryżu
- 2 pomidory
- przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, kurkuma
- świeże listki bazylii
Przygotowanie:
- Kalarepy umyć, obrać ze skórki i wydrążyć środek, po czym obsypać przyprawami i zapiec przez około 20 minut w 180 stopniach.
- Ryż czarny ugotować, a następnie wymieszać z kawałkami pomidorów bez skórek i przyprawami- wcześniej przygotowane i zapieczone kalarepy wypełnić farszem.
- Całość zapiekać przez kolejne 10- 15 minut, gotowe kalarepy podać z listkami bazylii.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 407kcal
1 porcja- ok. 204kcal
