5 września 2015

MAKARONOWA SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ

To, że dynia w sezonie na stałe gości w moim menu wiedzą chyba już wszyscy odwiedzający mojego bloga ;) Dzisiaj wykorzystałam ją w bardzo prostej sałatce z makaronem!

Sałatka jest bezglutenowa i wegańska, chociaż bardzo pożywna. Można ją zjećć zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę, że świetnie się sprawdzi również jako lekki lunch w pracy ;)


Składniki:
  • 50g makaronu penne z ryżu brązowego
  • 300g dyni hokkaido
  • 1 burak
  • pomidory koktajlowe
  • 1 ogórek świeży
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka nasion konopi łuskanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma
Przygotowanie:
  1. Buraka obrać ze skórki, pokroić na cienkie i długie słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki- oba składniki oprószyć lekko solą i pieprzem, po czym ugrillować (15min/180stopni).
  2.  Dynię pokroić, oprószyć kurkumą i również ugrillować (25min/180stopni).
  3. Makaron ugotować i odcedzić.
  4. Gotowy makaron wymieszać z dynią, pokrojonym ogórkiem, burakiem, pomidorkami i prażonymi na suchej patelni ziarnami konopi łuskanych- całość udekorować listkami bazylii i skropić oliwą.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 450kcal
1 porcja- ok. 225kcal

Wegetariański obiad V