Sałatka jest bezglutenowa i wegańska, chociaż bardzo pożywna. Można ją zjećć zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę, że świetnie się sprawdzi również jako lekki lunch w pracy ;)
Składniki:
- 50g makaronu penne z ryżu brązowego
- 300g dyni hokkaido
- 1 burak
- pomidory koktajlowe
- 1 ogórek świeży
- świeża bazylia
- 1 łyżka nasion konopi łuskanych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma
- Buraka obrać ze skórki, pokroić na cienkie i długie słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki- oba składniki oprószyć lekko solą i pieprzem, po czym ugrillować (15min/180stopni).
- Dynię pokroić, oprószyć kurkumą i również ugrillować (25min/180stopni).
- Makaron ugotować i odcedzić.
- Gotowy makaron wymieszać z dynią, pokrojonym ogórkiem, burakiem, pomidorkami i prażonymi na suchej patelni ziarnami konopi łuskanych- całość udekorować listkami bazylii i skropić oliwą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 450kcal
1 porcja- ok. 225kcal
Dynia pasuje do wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńCudowna! Dla mnie pieczona dynia smakuje trochę jak batat :P
OdpowiedzUsuńDzis zakupiłam wielką dynię! Zapewne będę potzrebowac niejednej inspiracji na dyniowe przysmaki:-)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze nie wiem co zrobić z dynią... już dzięki Tobie mam na nią sposób! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :-)
OdpowiedzUsuńAleż ona cudownie wygląda. Przekaz podprogowy: nie czytaj, co jest w składzie, jedz !!!
OdpowiedzUsuńPyszna :)
U mnie w ogrodku też gości dynia, ale jeszcze nigdy jej nie jadłam! Teraz to zmienię. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na jesienny obiad:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dynię:)
OdpowiedzUsuńBuraczki, dynia... Mniam! Pięknie wygląda i aż zachęca, żeby zjeść :)
OdpowiedzUsuńcakesbykejt.blogspot.com
Uwielbiam takie lekkie sałatki. Z dynią jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńIdealna na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuń