Polecam wszystkim miłośnikom zdrowych łakoci!:)
Słodkie, wilgotne babeczki z marchewką, podane z kremem straciatella - coś pysznego!
Wypieki z marchewką nie raz gościły na moim stole, ale nigdy w połączeniu z tym kremem. Wilgotne, pożywne i zbite babeczki, podane z prostym, a jednak jak delikatnym kremem to jeden z moich lepszych pomysłów :)
Składniki:
Babeczki
- 10 łyżek płatków żytnich
- 2 łyżki mąki żołędziowej
- 3 marchewki
- 2 białka jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g kaszy jaglanej
- 500ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki stevi
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakao
Babeczki
- Płatki zmielić na mąkę.
- Banany zblendować z białkami.
- Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Wszystkie składniki na babeczki dokładnie ze sobą wymieszać i przełożyć do foremek- piec 25 minut w 190 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, po czym ugotować w 400ml mleka kokosowego z dodatkiem stevi.
- Ugotowaną kaszę ostudzić i zblendować na gładki krem z 100ml mleka kokosowego.
- Do kremu dodać kruszone ziarno kakao i wymieszać.
- Na gotowe babeczki nałożyć krem (można przy pomocy rękawa cukierniczego).
Narobiłam Wam ochoty na takie babeczki? Jeśli tak to nic trudnego! Podzielcie się swoimi wynikami :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1300kcal
1 babeczka- ok. 108kcal
