14 lipca 2016

CIECIERZYCOWA TORTILLA NA ZDROWO

Nie sposób odmówić sobie takiego przysmaku! ;)
Taki trochę fast food na zdrowo ;)

Pełnowartościowa, lekka i pożywna!!!
A naleśniki z nietypowej mąki ciecierzycowej urozmaicają jej smak :)


Składniki:
Tortille
Dodatki
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek brokułu
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 100g filetu z indyka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól himalajska, bazylia
Przygotowanie:
Tortille
  1. Wszystkie składniki na tortille dokładnie zblendować.
  2. Tortille smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Dodatki
  1. Brokuł obgotować, a pomidorki pokroić na połówki.
  2. Indyka pokroić w małą kostkę, obsypać przyprawami i ugrillować.
  3. Passatę podgrzać na patelni i zredukować, następnie dodać jogurt naturalny, szczyptę soli i bazylii- wymieszać.
  4. Na gotowe tortille nałożyć sos, indyka, kukurydzę, brokuł, pomidorki, czarnuszkę i zawinąć.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 tortille)- ok. 850kcal
1 tortilla- 284kcal