21 listopada 2016

SAŁATKA JARZYNOWA Z GRYCZANYM CHLEBEM

Smak tradycyjnej, jarzynowej sałatki zna chyba każdy!
I każdy wie, że do najlżejszych nie należy... wystarczy jednak podmienić kilka składników (a w zasadzie jeden składnik, jakim jest majonez!) i staje się naprawdę zdrowym posiłkiem! ;)

Do takiej sałatki warto pokusić się o chleb własnego wypieku! U mnie dzisiaj nietypowy- gryczany ;)


Składniki: 
Sałatka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • mały seler
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone/małosolne
  • 180g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pieprz biały, sól kala namak
Chleb
  • 500g kaszy gryczanej niepalonej (Green Essence)*
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Sałatka
  1. Warzywa ugotować, obrać ze skórki i pokroić, ogórki również pokroić i wrzucić do pozostałych warzyw.
  2. Całość doprawić i wymieszać z jogurtem naturalnym.
Chleb 
  1. Kaszę zalać wodą (tak, aby woda była na około pół centymetra ponad kaszę) i odstawić na 48 godzin (w między czasie sprawdzać, czy nie należy dolać wody).
  2. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, w której się moczyła oraz solą zblendować, przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawić na kolejne 12 godzin pod przykryciem (najlepiej ścierki)- chleb powinien wyrosnąć.
  3. Tak przygotowany chleb piec około 50 minut w 180 stopniach, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Sałatka (5 porcji)- ok. 370kcal
Chleb (15 kromek)- ok. 1680kcal