I każdy wie, że do najlżejszych nie należy... wystarczy jednak podmienić kilka składników (a w zasadzie jeden składnik, jakim jest majonez!) i staje się naprawdę zdrowym posiłkiem! ;)
Do takiej sałatki warto pokusić się o chleb własnego wypieku! U mnie dzisiaj nietypowy- gryczany ;)
Składniki:
Sałatka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- mały seler
- puszka groszku konserwowego
- 3 ogórki kiszone/małosolne
- 180g jogurtu naturalnego
- przyprawy: pieprz biały, sól kala namak
- 500g kaszy gryczanej niepalonej (Green Essence)*
- szczypta soli himalajskiej
Sałatka
- Warzywa ugotować, obrać ze skórki i pokroić, ogórki również pokroić i wrzucić do pozostałych warzyw.
- Całość doprawić i wymieszać z jogurtem naturalnym.
- Kaszę zalać wodą (tak, aby woda była na około pół centymetra ponad kaszę) i odstawić na 48 godzin (w między czasie sprawdzać, czy nie należy dolać wody).
- Po tym czasie kaszę wraz z wodą, w której się moczyła oraz solą zblendować, przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawić na kolejne 12 godzin pod przykryciem (najlepiej ścierki)- chleb powinien wyrosnąć.
- Tak przygotowany chleb piec około 50 minut w 180 stopniach, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Kalorie:
Sałatka (5 porcji)- ok. 370kcal
Chleb (15 kromek)- ok. 1680kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz