Serniki z nerkowców to obecnie mój nr 1 jeżeli chodzi o słodkości! Zdecydowanie nie mogę się nim oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku :)
Ta kremowa, słodka masa z nerkowców przebija wszystkie tradycyjne kremy, masy i bite śmietany!
Zazwyczaj do takiego ciasta przygotowuję spód na bazie bakalii i owoców suszonych, tym razem jednak poeksperymentowałam i wykonałam go z mąki kokosowej! Smak? Po prostu brak słów, by go opisać!
A wykończeniem całości oczywiście polskie truskawki- nie mogło być inaczej :)
Składniki:
Spód
- 2 garście żurawiny
- 8 łyżek mąki kokosowej
- 8 łyżek mleczka kokosowego (płynna część)
- 250g orzechów nerkowca
- 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
- 2 łyżeczki stevi
- truskawki
Przygotowanie:
Spód
- Żurawinę namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
- Dodać mąkę kokosową, mleczko kokosowe i dokładnie połączyć.
- Do formy wyłożonej folią spożywczą wyłożyć spód, mocno ugniatając i odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Nerkowce namoczyć (8-12h) w wodzie (lub mleku), a następnie odcedzić i zblendować na bardzo gładką masę, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię.
- Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Na wierzch poukładać kawałki truskawek- całość odstawić do schłodzenia w lodówce, bądź zamrażarce.
Jest to ciasto, które zdecydowanie powtórzę w najbliższym czasie!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2270kcal
1 kawałek- ok. 189kcal