8 czerwca 2015

KOKOSOWY NERNIK Z ŻURAWINĄ I TRUSKAWKAMI

WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, LETNIE CIASTO BEZ PIECZENIA!

Serniki z nerkowców to obecnie mój nr 1 jeżeli chodzi o słodkości! Zdecydowanie nie mogę się nim oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku :)


Ta kremowa, słodka masa z nerkowców przebija wszystkie tradycyjne kremy, masy i bite śmietany!
Zazwyczaj do takiego ciasta przygotowuję spód na bazie bakalii i owoców suszonych, tym razem jednak poeksperymentowałam i wykonałam go z mąki kokosowej! Smak? Po prostu brak słów, by go opisać!
A wykończeniem całości oczywiście polskie truskawki- nie mogło być inaczej :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny
  • 8 łyżek mąki kokosowej
  • 8 łyżek mleczka kokosowego (płynna część)
Masa
  • 250g orzechów nerkowca
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżeczki stevi
  • truskawki

Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Dodać mąkę kokosową, mleczko kokosowe i dokładnie połączyć.
  3. Do formy wyłożonej folią spożywczą wyłożyć spód, mocno ugniatając i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (8-12h) w wodzie (lub mleku), a następnie odcedzić i zblendować na bardzo gładką masę, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię.
  2. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Na wierzch poukładać kawałki truskawek- całość odstawić do schłodzenia w lodówce, bądź zamrażarce.

Jest to ciasto, które zdecydowanie powtórzę w najbliższym czasie!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2270kcal
1 kawałek- ok. 189kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja