8 czerwca 2015

KOKOSOWY NERNIK Z ŻURAWINĄ I TRUSKAWKAMI

WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, LETNIE CIASTO BEZ PIECZENIA!

Serniki z nerkowców to obecnie mój nr 1 jeżeli chodzi o słodkości! Zdecydowanie nie mogę się nim oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku :)


Ta kremowa, słodka masa z nerkowców przebija wszystkie tradycyjne kremy, masy i bite śmietany!
Zazwyczaj do takiego ciasta przygotowuję spód na bazie bakalii i owoców suszonych, tym razem jednak poeksperymentowałam i wykonałam go z mąki kokosowej! Smak? Po prostu brak słów, by go opisać!
A wykończeniem całości oczywiście polskie truskawki- nie mogło być inaczej :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny
  • 8 łyżek mąki kokosowej
  • 8 łyżek mleczka kokosowego (płynna część)
Masa
  • 250g orzechów nerkowca
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżeczki stevi
  • truskawki

Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Dodać mąkę kokosową, mleczko kokosowe i dokładnie połączyć.
  3. Do formy wyłożonej folią spożywczą wyłożyć spód, mocno ugniatając i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (8-12h) w wodzie (lub mleku), a następnie odcedzić i zblendować na bardzo gładką masę, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię.
  2. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Na wierzch poukładać kawałki truskawek- całość odstawić do schłodzenia w lodówce, bądź zamrażarce.

Jest to ciasto, które zdecydowanie powtórzę w najbliższym czasie!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2270kcal
1 kawałek- ok. 189kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

33 komentarze:

  1. Na poprawę humory idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie nie dziwię Ci się że nie kończysz na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. serniki z tofu robiłam nie raz, ale z nerkowców jeszcze nigdy, a wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak pięknie wygląda, że aż żal to zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie fajne ciasto. Zapisałam sobie przepis - na pewno zrobię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam paczuszkę nerkowców, poeksperymentuję z taka masą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Madziu zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię takie ciacho, wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyszła paczuszka z bakaliami,mąkami i innymi cudownosciami wiec nie pozostaje nic innego jak zabrac sie za wykonanie tego ciacha;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko co kokosowe biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. perfekcyjny - nie dosyć, że z nerkowców to jeszcze kokosowy! <3 niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. W pierwszej chwili pomyślałam, że zrobiłaś literówkę w tytule hahaha :p
    Świetny przepis, muszę wypróbować!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusi! Nigdy nie jadłam roślinnego sernika

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda oszałamiająco - chętnie bym schrupała, chociaż kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo zabawna nazwa- w pierwszej chwili nie wiedziałam o co chodzi :)) Wcale Ci sie nie dziwie, że nie możesz skończyć na jednym kawałku- prezentuje się obłednie pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Można śmiało powiedzieć, że fantazja kulinarna nie ma granic nawet w przypadku osób które bezwzględnie musza przestrzegać diety bezglutenowej:)) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Brak slow,jak patrze na ten cudowny nernik:-). Jestem pod wrazeniem. Przepis zapisany i koniecznie musi byc wyprobowany:-). Uwielbiam nerkowce:-P.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny sernik, ciekawe połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda tak pysznie, że gdyby leżał w pobliżu już by go nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  19. musi być bardzo sycący i ciężki (w końcu to orzechy), ale wygląda bosko!
    strasznie ciekawi mnie smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w właśnie nie jest ciężki, bo spód jest lekki a masa bardzo delikatna i kremowa- niebo w gębie :)

      Usuń
  20. Wygląda przepięknie :):) w smaku na pewno jeszcze lepszy :):)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystko co ma truskawki pochłaniam w oka mgnieniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie, chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jadłam kiedyś podobny sernik i był przepyszny. Kiedy odkryłam, że jest z nerkowców byłam zaskoczona. A twoja nazwa nernik jest po prostu cudna:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, chcę zrobić ten nernik, ale mam jedna wątpliwość dotyczącą spodu. Czy naprawdę tego spodu nie trzeba piec? (tam jest przecież mąka kokosowa). Bardzo proszę o informacje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba :) maka kokosowa zachowuje sie podobnie jak zmielone wiorki kokosowe :)

      Usuń