Zapiekanka również w wiosenno-letnim klimacie ze świeżą botwiną, koprem!
Bardzo pożywna! Świetnie nadaje się również, jako danie na wynos- do szkoły, pracy, czy na piknik! :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (OWOCOWY RAJ)*
- 1 wiązka botwiny (głównie łodygi)
- 4 łyżki czarnej fasolki
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki mąki z topinamburu
- koperek
- przyprawy: kurkuma, sos tamari
- Kaszę jaglaną najpierw opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem kurkumy.
- Fasolkę namoczyć (12 godzin), po czym również ugotować.
- Połączyć ze sobą ugotowaną kaszę, fasolę, mąkę, ziarna słonecznika, posiekany koperek i sos tamari.
- Masę wyłożyć do formy, a na wierzch wyłożyć drobno pokrojoną botwinę.
- Całość zapiekać przez około 35- 40 minut w 190 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (25 porcji)- ok. 1060kcal
1 porcja- ok. 42kcal
Jaka maka bezglutenowa moge zastapic make z topinamburu i kiedy ja dodac? Jeszcze jedno pytanie. Skladniki zblendowac,czy polaczyc,np.za pomoca lyzki? Dziekuje:-).
OdpowiedzUsuńmożna użyć mąki jaglanej, kukurydzianej, czy po prostu ziemniaczanej :) dodać ją należy na etapie łączenia ze sobą wszystkich składników (już poprawiam w przepisie), a składniki najlepiej połączyć za pomocą łyżki, czy dłońmi :)
UsuńAle fajnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńAle kolorowa w środku! ;)
OdpowiedzUsuńkupiłam wczoraj jaglaną więc na pewno zapiekankę z niej poczynię ;)
OdpowiedzUsuńAle interesująca, pyszna zapiekanka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniam!!!:)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Twoją kreatywność. ;)
OdpowiedzUsuńJaki świetny wegański przepis, sama bym nie wymyśliła czegoś takiego
OdpowiedzUsuńProszę zapraszaj mnie na obiady u siebie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :):)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny pomysł na obiadową nudę!
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
wygląda super :) !
OdpowiedzUsuńWspaniała ta zapiekanka, a jeszcze do tego moje ulubione ostatnio szparagi! :-)
OdpowiedzUsuńCudowna zapiekanka, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńOoo, moje smaki! :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń