18 września 2015

KREM DYNIOWY Z PRAŻONĄ CIECIERZYCĄ

Po raz kolejny propozycja dyniowa (a będzie ich w tym sezonie na pewno wiele), tym razem na wytrawnie!
Z chrupiącą ciecierzycą przywiezioną prosto z greckiej wyspy Zakynthos... duet dynia hokkaido i prażona ciecierzyca skradł moje podniebienie! :)


Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • garść prażonej ciecierzycy
  • koperek
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, papryka ostra (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na kawałki i ugotować w bulionie warzywnym, bądź zapiec w piekarniku (20min/180stopni).
  2. Gotową dynię zblendować na gładki krem z dodatkiem bulionu, oliwy z oliwek oraz przypraw.
  3. Całość podać z koperkiem, kawałkami pieczonej dyni i prażoną ciecierzycą. 
Nie ma nic prostszego, niż pyszny, dyniowy krem na jesienny obiad!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 555kcal
1 porcja- ok. 139kcal

Wegetariański obiad VJesienne Superfoods