13 czerwca 2016

TRUSKAWKOWO- KOKOSOWY BUDYŃ Z KRUSZONYM ZIARNEM KAKAO

Truskawkowe szaleństwo trwa i szkoda z niego nie skorzystać!
Były już przeróżne ciasta, ciasteczka, desery i lody, a dzisiaj budyń!
I to nie byle jaki, bo z dodatkiem kokosa :)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka amaranty trzcinowej
  • 1 banan
  • garść truskawek
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować wraz z truskawkami i pokrojonym w plastry bananem i gotować, aż do rozpadnięcia się owoców- jeżeli owoce do końca się nie rozpadną można wszystko zblendować.
  2. Nie przerywając gotowania, energicznie mieszając, dodać mąkę kokosową oraz amarantę i gotować kolejne 2-m minuty do zgęstnienia.
  3. Całość posypać kruszonymi ziarnami kakao i wiórkami.
A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na budyń? Jeśli tak to podzielcie się- z chęcią spróbuję! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 510kcal
1 porcja- ok. 255kcal