Były już przeróżne ciasta, ciasteczka, desery i lody, a dzisiaj budyń!
I to nie byle jaki, bo z dodatkiem kokosa :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka amaranty trzcinowej
- 1 banan
- garść truskawek
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Mleko zagotować wraz z truskawkami i pokrojonym w plastry bananem i gotować, aż do rozpadnięcia się owoców- jeżeli owoce do końca się nie rozpadną można wszystko zblendować.
- Nie przerywając gotowania, energicznie mieszając, dodać mąkę kokosową oraz amarantę i gotować kolejne 2-m minuty do zgęstnienia.
- Całość posypać kruszonymi ziarnami kakao i wiórkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 510kcal
1 porcja- ok. 255kcal