24 marca 2015

WARZYWNA PIZZA NA CIEŚCIE Z KORZENIEM MACA

Piękna pogoda za oknem natchnęła mnie do zrobienia lekkiej, dietetycznej, a tym samym pełnowartościowej pizzy!

W smaku nietuzinkowa, bo zawiera sproszkowany korzeń maca, który charakteryzuje się słodką nutą! Sos z dodatkiem jakże bogatej w składniki odżywcze spiruliny, a dodatki, nie mogły być inne- słodkie ziemniaki, kukurydza, roszponka... wielokolorowe warzywa!


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • szczypta soli sezamowej
Dodatki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka plastrów batata
  • garść roszponki
  • 1 łyżka kukurydzy
  • kilka pomidorów daktylowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki spiruliny
  • przyprawy: oregano, papryka słodka, sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Len zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na 15 minut.
  2. Następie dodać mąki, sól i wyrobić ciasto.
  3. Uformować placek, który wyłożyć na blaszkę i piec łącznie około 30 minut w 190 stopniach.
Dodatki
  1. Przecier pomidorowy lekko zredukować na patelni z przyprawami, a następnie dodać spirulinę i wymieszać.
  2. Po 10 minutach pieczenia wyciągnąć spód pizzy z piekarnika, nałożyć sos, plastry batata, kukurydzę oraz pomidory daktylowe i piec kolejne 20 minut.
  3. Gotową pizzę podawać z roszponką i prażonymi pestkami dyni.
Wiosenna pizza w sam raz na lekki wiosenny lunch! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 590kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks