W smaku nietuzinkowa, bo zawiera sproszkowany korzeń maca, który charakteryzuje się słodką nutą! Sos z dodatkiem jakże bogatej w składniki odżywcze spiruliny, a dodatki, nie mogły być inne- słodkie ziemniaki, kukurydza, roszponka... wielokolorowe warzywa!
Składniki:
Ciasto
- 4 łyżki sproszkowanego korzenia maca
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki lnu mielonego
- szczypta soli sezamowej
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka plastrów batata
- garść roszponki
- 1 łyżka kukurydzy
- kilka pomidorów daktylowych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 łyżeczki spiruliny
- przyprawy: oregano, papryka słodka, sól morska, pieprz
Ciasto
- Len zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na 15 minut.
- Następie dodać mąki, sól i wyrobić ciasto.
- Uformować placek, który wyłożyć na blaszkę i piec łącznie około 30 minut w 190 stopniach.
- Przecier pomidorowy lekko zredukować na patelni z przyprawami, a następnie dodać spirulinę i wymieszać.
- Po 10 minutach pieczenia wyciągnąć spód pizzy z piekarnika, nałożyć sos, plastry batata, kukurydzę oraz pomidory daktylowe i piec kolejne 20 minut.
- Gotową pizzę podawać z roszponką i prażonymi pestkami dyni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 590kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

