7 lutego 2018

WEGAŃSKIE PĄCZKI Z DELIKATNYM KREMEM I CZEKOLADĄ

Tłusty czwartek bez pączka? Nie ma takiej opcji :)

Ale bez tłustego pączka....? To możliwe! Pyszne fit pączki w wersji wegańskiej!



Składniki:

Pączki

  • 500g mąki orkiszowej

  • 7g suchych drożdży

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

  • 4 łyżki cukru kokosowego


Krem

  • 5 łyżek płatków jaglanych

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 1 łyżka migdałów

  • 1 łyżka maku

  • 2 łyżki cukru kokosowego


Dodatki

  • 80g gorzkiej czekolady 99%

  • 1 łyżka cukru koksowego

  • Domowa granola




Przygotowanie:

Pączki

  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i 4 łyżkami cukru.

  2. Mleko lekko podgrzej z olejem i 1 łyżka cukru kokosowego.

  3. Następnie wlej mleko do suchych składników, porządnie wymieszaj, po czym wyrób ciasto (potrwa to kilka minut).

  4. Ciasto odstaw w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.

  5. Po godzinie ciasto wyłóż na blat posypany maką i rozwałkuj na około 2 cm, następnie kubkiem wytnij koła.

  6. Pączki odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia, aż piekarnik nagrzeje się do 190 stopni.

  7. Pączki piecz około 15-20 minut.


Krem

  1. Płatki jaglane zalej mlekiem, wymieszaj z cukrem oraz makiem i ugotuj.

  2. Wystudzone płatki zblenduj na gładki krem z dodatkiem migdałów.

  3. W każdym upieczonym pączki zrób z boku dziurkę, a następnie rękawem cukierniczym wypełnij je wcześniej przygotowanym kremem.


Dodatki

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając cukier kokosowy.

  2. Następnie każdego pączka zanurz w polewie czekoladowej i posyp domową granolą – odstaw do zastygnięcia.


Kalorie:

Całość (14 pączków) – ok. 3200kcal

1 pączek – ok. 229kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.