24 października 2016

MAKARON RYŻOWY ZE SZPINAKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I DYNIĄ

Lubię tak czasem przygotować całą patelnię makaronu z warzywami i mieć "z głowy" obiad na kilka dni ;)
Dzisiaj to, co miałam pod ręką- czyli oczywiście dynia, szpinak i pomidory suszone! Prosto i smacznie!


Składniki:
  • 170g makaronu z ryżu brązowego
  • kawałek dyni hokkaido
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżeczka syropu imbirowego
  • świeży koperek
  • przyprawy: curry, imbir, czerwona papryka, bazylia (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy połamać na pół i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut pod przykryciem, po czym odcedzić.
  2. Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/15 minut).
  3. Olej kokosowy rozgrzać na patelni, po czym wrzucić posiekany czosnek, cebulę, szpinak- całość podsmażyć.
  4. Do całości dodać przyprawy oraz pastę miso, wszystko zalać szklanką wody i dokładnie wymieszać.
  5. Pod koniec duszenia dodać syrop imbirowy, koperek, posiekane pomidory suszone i makaron- całość dokładnie wymieszać i jeszcze przez kilka chwil podgrzewać.
  6. Gotowe danie podać z upieczoną dynią. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1175kcal
1 porcja- ok. 391kcal