Pierwszy raz próbowałam takiego makaronu i zapewne nie ostatni.
Na pierwszy "ogień" postanowiłam podać go w kompozycji z delikatnym sosem dyniowym i prażonymi nasionami konopi. Łuskane nasiona konopi lekko podprażone mają rewelacyjny smak, który można porównać do lekko słonecznikowego z nutą orzechową... są miękkie i kremowe! Bardzo je polubiłam i myślę, że odtąd również będą częściej gościć w moich przepisach :)
Składniki:
- 40g makaronu gryczanego z batatami
- 250g dyni hokkaido
- bulion warzywny
- 1 łyżeczka kiełków rzodkiewki
- 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
- przyprawy: curry, sól sezamowa
- Dynię obrać ze skórki i ugotować w bulionie warzywnym.
- Ugotowaną dynię zblendować do konsystencji sosu, doprawiając go.
- Makaron wrzucić do gotującej się wody (gotować około 8 minut) i odcedzić.
- Nasiona konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Gotowy makaron polać sosem dyniowym, udekorować kiełkami rzodkiewki oraz posypać prażonymi nasionami konopi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 290kcal
