22 stycznia 2015

MAKARON GRYCZANY Z SOSEM DYNIOWYM I NASIONAMI KONOPI

Bardzo ciekawy w smaku makaron, nietypowy bo posiada dodatek mąki ze słodkich ziemniaków :)
Pierwszy raz próbowałam takiego makaronu i zapewne nie ostatni.

Na pierwszy "ogień" postanowiłam podać go w kompozycji z delikatnym sosem dyniowym i prażonymi nasionami konopi. Łuskane nasiona konopi lekko podprażone mają rewelacyjny smak, który można porównać do lekko słonecznikowego z nutą orzechową... są miękkie i kremowe! Bardzo je polubiłam i myślę, że odtąd również będą częściej gościć w moich przepisach :)


Składniki:
  • 40g makaronu gryczanego z batatami
  • 250g dyni hokkaido
  • bulion warzywny
  • 1 łyżeczka kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki i ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Ugotowaną dynię zblendować do konsystencji sosu, doprawiając go.
  3. Makaron wrzucić do gotującej się wody (gotować około 8 minut) i odcedzić.
  4. Nasiona konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Gotowy makaron polać sosem dyniowym, udekorować kiełkami rzodkiewki oraz posypać prażonymi nasionami konopi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 290kcal

Niskokaloryczny styczeń