Pierwszy raz próbowałam takiego makaronu i zapewne nie ostatni.
Na pierwszy "ogień" postanowiłam podać go w kompozycji z delikatnym sosem dyniowym i prażonymi nasionami konopi. Łuskane nasiona konopi lekko podprażone mają rewelacyjny smak, który można porównać do lekko słonecznikowego z nutą orzechową... są miękkie i kremowe! Bardzo je polubiłam i myślę, że odtąd również będą częściej gościć w moich przepisach :)
Składniki:
- 40g makaronu gryczanego z batatami
- 250g dyni hokkaido
- bulion warzywny
- 1 łyżeczka kiełków rzodkiewki
- 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
- przyprawy: curry, sól sezamowa
- Dynię obrać ze skórki i ugotować w bulionie warzywnym.
- Ugotowaną dynię zblendować do konsystencji sosu, doprawiając go.
- Makaron wrzucić do gotującej się wody (gotować około 8 minut) i odcedzić.
- Nasiona konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Gotowy makaron polać sosem dyniowym, udekorować kiełkami rzodkiewki oraz posypać prażonymi nasionami konopi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 290kcal
Wygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i pewnie tak też smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję, tylko bez kiełków, bo za nimi nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńkocham nasiona konopii <3 a jak włosy i paznokcie po nich rosną!
OdpowiedzUsuńTen sos <3
OdpowiedzUsuńmogłabym poprosić o taki pyszny obiad na jutro? :D
OdpowiedzUsuńjasne! mogę się podzielić :)
Usuńja też chcę ! :)
Usuńjak zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńCóż za połączenie smaków!!! Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo zainteresował mnie ten makaron, ale oczywiscie całe danie warte jak najbardziej sprobowania <3!
OdpowiedzUsuńCiekawy ten makaron! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńale zdrowo i pysznie :) makaronu gryczanego jeszcze nie probowalam :)
OdpowiedzUsuńBardzo pozytywnie kolorowa propozycja :) Jestem strasznie ciekawa tego makaronu :)
OdpowiedzUsuńaż zatęskniłam za dynią - na szczęście jest w zamrażalce :) z wielką chęcią zjadłabym dziś tak pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo mi przypadł do gurtu makaron gryczany. Fajny pomysł na zaserwowanie go :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł;)
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się jeszcze z takim makaronem, na pewno jest warty wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na danie
OdpowiedzUsuńCiekawy makaron i bardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron gryczany, niestety jest u mnie tu na wagę złota :-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dynia caly czas króluje u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
a czy ten makaron ma tylko dwa składniki - gryka i bataty, czy coś jeszcze?
OdpowiedzUsuńmąka gryczana i mąka z batatów, jest rewelacyjny i pod tym linkiem znajdziesz sklep, w którym będzie dostępny http://www.bioplanet.pl/sklepy
UsuńSamo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron gryczany:)
OdpowiedzUsuń