22 stycznia 2015

MAKARON GRYCZANY Z SOSEM DYNIOWYM I NASIONAMI KONOPI

Bardzo ciekawy w smaku makaron, nietypowy bo posiada dodatek mąki ze słodkich ziemniaków :)
Pierwszy raz próbowałam takiego makaronu i zapewne nie ostatni.

Na pierwszy "ogień" postanowiłam podać go w kompozycji z delikatnym sosem dyniowym i prażonymi nasionami konopi. Łuskane nasiona konopi lekko podprażone mają rewelacyjny smak, który można porównać do lekko słonecznikowego z nutą orzechową... są miękkie i kremowe! Bardzo je polubiłam i myślę, że odtąd również będą częściej gościć w moich przepisach :)


Składniki:
  • 40g makaronu gryczanego z batatami
  • 250g dyni hokkaido
  • bulion warzywny
  • 1 łyżeczka kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki i ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Ugotowaną dynię zblendować do konsystencji sosu, doprawiając go.
  3. Makaron wrzucić do gotującej się wody (gotować około 8 minut) i odcedzić.
  4. Nasiona konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Gotowy makaron polać sosem dyniowym, udekorować kiełkami rzodkiewki oraz posypać prażonymi nasionami konopi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 290kcal

Niskokaloryczny styczeń

29 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie i pewnie tak też smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie spróbuję, tylko bez kiełków, bo za nimi nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham nasiona konopii <3 a jak włosy i paznokcie po nich rosną!

    OdpowiedzUsuń
  4. mogłabym poprosić o taki pyszny obiad na jutro? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za połączenie smaków!!! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zainteresował mnie ten makaron, ale oczywiscie całe danie warte jak najbardziej sprobowania <3!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale zdrowo i pysznie :) makaronu gryczanego jeszcze nie probowalam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pozytywnie kolorowa propozycja :) Jestem strasznie ciekawa tego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż zatęskniłam za dynią - na szczęście jest w zamrażalce :) z wielką chęcią zjadłabym dziś tak pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio bardzo mi przypadł do gurtu makaron gryczany. Fajny pomysł na zaserwowanie go :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie spotkałam się jeszcze z takim makaronem, na pewno jest warty wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy makaron i bardzo apetyczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię makaron gryczany, niestety jest u mnie tu na wagę złota :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę, że dynia caly czas króluje u Ciebie ;)
    Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. a czy ten makaron ma tylko dwa składniki - gryka i bataty, czy coś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka gryczana i mąka z batatów, jest rewelacyjny i pod tym linkiem znajdziesz sklep, w którym będzie dostępny http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  16. Uwielbiam makaron gryczany:)

    OdpowiedzUsuń