To wegański zamiennik typowego sera.
Muszę przyznać, że przez jakiś czas podchodziłam do tego wymysłu bardzo zachowawczo, jednak postanowiłam się przełamać i spróbować.
Nie żałuję! Ser można przygotować na wiele sposobów, ja wybrałam bardzo prosty, ale niewykluczone, że kolejne podejścia będą bardziej skomplikowane ;)
Ma pyszną, kremową i delikatną konsystencję, a smakiem naprawdę wiarygodnie "udaje" ser ;)
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 40g płatków drożdżowych nieaktywnych (Green Essence)*
- szczypta soli
- 3 łyżki wody z gotowania ziemniaków
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Ziemniaki ugotować i odcedzić (zachowując 3 łyżki wody z gotowania).
- Ugotowane (jeszcze ciepłe) ziemniaki zblendować z pozostałymi składnikami.
- Podawać z ulubionymi dodatkami lub pieczywem.
Kalorie:
Całość- ok. 465kcal