1 marca 2016

KREM Z TOPINAMBURU Z KASZTANAMI

W wydaniu na słodko! Aby osłodzić sobie obiad, bądź zaserwować nietypowy deser ;)

Na nowo odkrywany topinambur o charakterystycznym i wyraźnym smaku w połączeniu z delikatnymi, lekko orzechowymi kasztanami to niebo w gębie!

Nie zawaham się spróbować tego połączenia ponownie!
Oprócz walorów smakowych ten krem dostarcza również wielu składników odżywczych.

Topinambur dzięki zawartości inuliny polecany jest diabetykom, zaś kasztany wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom.


Składniki:
  • 250g topinamburu
  • 100ml śmietanki ryżowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z jakonu
  • kilka kasztanów jadalnych
  • do podania: 1 łyżka owsa ekspandowanego
Przygotowanie:
  1. Topinambur obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
  2. Gotowy topinambur zblendować na gładki krem ze śmietanką ryżową, wodą oraz syropem z jakonu.
  3. Krem podać z kasztanami i owsem ekspandowanym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 415kcal