Pieróg z podanych składników wychodzi dość spory, więc spokojnie z niżej wymienionych ilości można upiec dwa mniejsze. Ja jestem ogromnych łasuchem, więc nie miałam problemu ze zjedzeniem całego :)
Składniki:
Ciasto
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka tahini
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 3 daktyle
- 2 orzechy brazylijskie
Przygotowanie:
Ciasto
- Banana zblendować i połączyć z pozostałymi składnikami.
- Zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
- Ostudzoną kaszę zblendować z wcześniej namoczonymi daktylami i wymieszać z orzechami brazylijskimi.
- Na wcześniej przygotowane ciasto nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić rogi.
- Piec około 15 minut w temperaturze160 stopni, a następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 650kcal
