25 stycznia 2015

KRUCHE CALZONE NA SŁODKO

Na słodko i dietetycznie! Polecam również wszystkim "bezglutenowcom" :)

Pieróg z podanych składników wychodzi dość spory, więc spokojnie z niżej wymienionych ilości można upiec dwa mniejsze. Ja jestem ogromnych łasuchem, więc nie miałam problemu ze zjedzeniem całego :)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka tahini
Nadzienie
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 3 daktyle
  • 2 orzechy brazylijskie

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować i połączyć z pozostałymi składnikami.
  2. Zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.
Nadzienie
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z wcześniej namoczonymi daktylami i wymieszać z orzechami brazylijskimi.
  3. Na wcześniej przygotowane ciasto nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić rogi.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze160 stopni, a następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 650kcal

Niskokaloryczny styczeń