18 lipca 2016

CIASTO JAGLANO- KOKOSOWE Z MALINAMI I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

W takie dni, jak ten... gdy za oknem aura nieco bardziej jesienna, niż letnia... popołudnie można umilić sobie pysznym, zdrowym ciastem ;)

Takie ciacho to dobra propozycja na podwieczorek, czy nawet śniadanie lub przekąskę w pracy, czy szkole ;) Jest pożywne, upieczone na bazie królowej kasz- kaszy jaglanej ze słodkimi owocami lata, jakimi są maliny ;) Oczywiście nie byłabym sobą gdybym również nie dorzuciła kilku orzechów!


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • 250g malin
  • garść orzechów brazylijskich
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie do miękkości z dodatkiem stevi.
  2. Następnie do ostudzonej kaszy dodać jajka, mąkę, mleko i maliny- całość wymieszać i przełożyć do formy.
  3. Na wierzchu każdego kawałka poukładać orzechy brazylijskie i piec około 25 minut w 180 stopniach. 
Ciasto przed wyciągnięciem z formy najlepiej pozostawić do wystygnięcia.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1625kcal
1 kawałek- ok. 163kcal