28 kwietnia 2015

SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I CANIHUA

Niby banalna, a jednak niezwykła!
A to za sprawą tych małych niepozornych ziarenek - canihua!

Jakiś czas temu pisałam już o ich wartościach-  bogata w białko, kwas foliowy, czy żelazo :)
Podana w towarzystwie ciekawego w smaku bakłażana i innych kolorowych warzyw tylko zyskała na wartości!


Składniki:
  • 5 łyżek canihua
  • 1/2 bakłażana
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka orzechów piniowych
  • roszponka
  • koperek
  • sok z limonki
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Ziarna canihua ugotować.
  2. Pomidorki koktajlowe i plastry bakłażana oprószone solą i pieprzem ugrillować.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  4. Sałatkę podać skropioną sokiem z limonki i prażonymi orzechami piniowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kaloria:
Całość (2 porcje)- ok. 420kcal
1 porcja- ok. 210kcal