1 listopada 2014

MIGDAŁOWY PUDDING CHIA Z OPUNCJĄ

Niedawno napotkałam w sklepie opuncję. Byłam bardzo ciekawa jej smaku, tym bardziej, że herbaty z jej dodatkiem są pyszne.

Postawiłam więc na pudding z ziarenkami chia, które po namoczeniu świetnie nawadniają organizm, a przy budyniowej konsystencji są również lekko chrupiące ;)


Składniki:
  • 3 łyżki chia
  • 200ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • opuncja
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Chia zalać mlekiem migdałowym wymieszanym ze stevią i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
  2. Podawać z kawałkami opuncji, posypane płatkami migdałowymi.
Jest to niezmiernie prosty w wykonaniu deser, a przy tym nietypowy i bardzo wartościowy :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 290kcal