Jedną z najbardziej popularnych ostatnio past jest hummus, który można urozmaicać na wiele sposobów, poprzez dodanie np. przeróżnych warzyw.
Ja tym razem postawiłam na pieczonego kalafiora i nie żałuję! :)
Dodając do tego wspaniały w smaku olej arganowy (o którym pisałam tutaj) uzyskałam delikatny, a jednocześnie oryginalny smak.
Hummus podałam z chrupkimi, kukurydzianymi nachos'ami- ta propozycja przypadła do gustu nawet mojemu domowemu amatorowi tych niezdrowych przekąsek :)
Składniki:
Hummus
- 6 łyżek ciecierzycy
- 1 kalafior (tylko różyczki)
- 2 łyżki oleju arganowego
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
- przyprawy: curry, sól sezamowa
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki owsianej
- 4 łyżki gorącej wody
- szczypta chilli
Przygotowanie:
Hummus
- Ciecierzycę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości i zblendować na gładką pastę z dodatkiem soli sezamowej, tahini, 1 łyżki oleju arganowego i soku z cytryny.
- Kalafiora oprószyć lekko curry i zapiec w piekarniku (20 min/ 180 stopni).
- Upieczonego kalafiora dodać do pasty z ciecierzycy i ponownie zblendować.
- Hummus przełożyć do miski i polać 1 łyżką oleju arganowego, udekorować natką pietruszki i pieczonymi różyczkami kalafiora.
- Mąki wymieszać z wodą i chilli- wyrobić ciasto (dość długo, aby stało się elastyczne).
- Powstałe ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypywać mąką kukurydzianą) i wykrawać koła, które następnie pokroić na trójkąty.
- Piec na suchej patelni (teflonowej) z obu stron, po czym odstawić do ostudzenia (jeżeli nie nabiorą chrupkości można je jeszcze zapiec w piekarniku w 180 stopniach/5-7min).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (50 nachos z hummusem)- ok. 670kcal
1 nachos z hummusem- ok. 13kcal

