1 lipca 2015

KALAFIOROWY HUMMUS I KUKURYDZIANE NACHOS

Zestaw do pozazdroszczenia- idealna, pożywna i zdrowa przekąska! :)

Jedną z najbardziej popularnych ostatnio past jest hummus, który można urozmaicać na wiele sposobów, poprzez dodanie np. przeróżnych warzyw.
Ja tym razem postawiłam na pieczonego kalafiora i nie żałuję! :)
Dodając do tego wspaniały w smaku olej arganowy (o którym pisałam tutaj) uzyskałam delikatny, a jednocześnie oryginalny smak.

Hummus podałam z chrupkimi, kukurydzianymi nachos'ami- ta propozycja przypadła do gustu nawet mojemu domowemu amatorowi tych niezdrowych przekąsek :)


Składniki:
Hummus
  • 6 łyżek ciecierzycy
  • 1 kalafior (tylko różyczki)
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Nachos
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki gorącej wody
  • szczypta chilli

Przygotowanie:
Hummus
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości i zblendować na gładką pastę z dodatkiem soli sezamowej, tahini, 1 łyżki oleju arganowego i soku z cytryny.
  2. Kalafiora oprószyć lekko curry i zapiec w piekarniku (20 min/ 180 stopni).
  3. Upieczonego kalafiora dodać do pasty z ciecierzycy i ponownie zblendować.
  4. Hummus przełożyć do miski i polać 1 łyżką oleju arganowego, udekorować natką pietruszki i pieczonymi różyczkami kalafiora.
Nachos
  1. Mąki wymieszać z wodą i chilli- wyrobić ciasto (dość długo, aby stało się elastyczne).
  2. Powstałe ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypywać mąką kukurydzianą) i wykrawać koła, które następnie pokroić na trójkąty.
  3. Piec na suchej patelni (teflonowej) z obu stron, po czym odstawić do ostudzenia (jeżeli nie nabiorą chrupkości można je jeszcze zapiec w piekarniku w 180 stopniach/5-7min).
Warto też dodać, że olej arganowy ma korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, paznokci, czy włosów (stosuje się go również w kosmetyce). Dlatego taka przekąska nie dość, że umili wieczorny seans filmowy, czy imprezę to jeszcze zbawiennie wpłynie na urodę :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (50 nachos z hummusem)- ok. 670kcal
1 nachos z hummusem- ok. 13kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

18 komentarzy:

  1. Madziu a cóż to za szaleństwo , światowa odsłona. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszechobecny olej arganowy (to jak najbardziej pozytyw) :) Czy można spróbować podgotować kalafiora w parowarze, zamiast go piec?

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że tak! będzie pewnie bardziej delikatny i mnie wyrazisty w smaku, ale na pewno również się sprawdzi :)

      Usuń
  3. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Ten hummus porywam więc!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować przepis na nachosy!

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, naprawdę zestaw do pozazdroszczenia! :) Genialnie! Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. kusisz tym kalafiorowym hummusem, tym bardziej zjadłabym go z domowymi nachosami <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna, zdrowa przekąska, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kalafior! Twoje wariacje z hummusem są super ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Ciekawa zdrowa alternatywa dla chipsów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale świetny pomysł! Hummus musiał być pyszny, a domowe nachos kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na tę pogodę wprost idealne danie i bardzo ciekawi mnie smak tak nietradycyjnej wersji hummusu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham hummus ale takiej wersji nie miałam okazji wypróbować. Brzmi pysznie:) Kradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń