14 czerwca 2015

WYTRAWNE TARTY Z PESTEK DYNI Z POMIDORKAMI

Podczas towarzyszących nam upałów wiele osób traci wenę i ochotę na przygotowywanie skomplikowanych dań, wymagających pieczenia, gotowania etc.

Ale dlaczego tym samym odbierać sobie smak i okazję na pyszne danie? :)

Moja propozycja to tarty, które nie wymagają pieczenia, czy gotowania! :)
Są przy tym przepełnione wartościami, szczególnie dzięki pestkom dyni, czy spirulinie!




Składniki:
Spody
  • 0,5 szklanki pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka spiruliny
  • 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
Wypełnienie
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte)
  • przyprawy: kurkuma, sól sezamowa, oregano
Przygotowanie:
Spody 
  1. Pestki dyni rozdrobnić w blenderze (nie ma mąkę).
  2. Len zaparzyć w 6 łyżkach wrzątku.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrobić ciasto i wyłożyć do form (wyłożonych folią spożywczą)- odstawić na co najmniej 2 godziny do schłodzenia w lodówce.
Wypełnienie
  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min pod przykryciem.
  2. Kuskus wymieszać z przyprawami i wyłożyć na wcześniej przygotowane spody.
  3. Na wierzchu ułożyć pomidorki.
Smakują świetnie zarówno na zimno, jak i z ciepłym wypełnieniem!


 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 tarty)- ok. 782kcal
1 tarta- ok. 391kcal