5 listopada 2016

SZARLOTKA Z ŻYTNIĄ KRUSZONKĄ I SYROPEM ORKISZOWYM

Jesień w pełni, zatem nie można zapomnieć o typowo jesiennym cieście- szarlotce!

Słodkie, kruche, soczyste jabłka- solidna dawka witamin i błonnika!
Trochę kaszy jaglanej, trochę płatków żytnich- to dla figury ;)
A dla osłody syrop orkiszowy!


Składniki:
Spód
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • banan
  • awokado
  • 2 jajka
  • 4 łyżki syropu orkiszowego
Warstwa jabłkowa
  • 3 spore jabłka
  • 1/2 cytryny
Kruszonka
  • banan
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 2 garście płatków żytnich
  • 2 łyżki syropu orkiszowego
Przygotowanie:
Spód

  1. Banana, awokado, jajka oraz syrop orkiszowy dokładnie zblendować.
  2. Kaszę opłukać i ugotować, po czym wymieszać z wcześniej zblendowanymi składnikami.
  3. Do całości dodać płatki żytnie i porządnie wymieszać- masę przełożyć do formy i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Warstwa jabłkowa i kruszonka
  1. Jabłka zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i dodać wyciśnięty z połowy cytryny sok.
  2. Po 15 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika i nałożyć warstwę jabłkową (lekko dociskając).
  3. Na warstwę jabłek wyłożyć kruszonkę w postaci płatków wymieszanych z masłem z nerkowców oraz zblendowanym bananem- całość piec kolejne 15/20 minut.
  4. Na koniec każdy kawałek polać syropem orkiszowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1860kcal
1 kawałek- ok. 116kcal