Słodkie, kruche, soczyste jabłka- solidna dawka witamin i błonnika!
Trochę kaszy jaglanej, trochę płatków żytnich- to dla figury ;)
A dla osłody syrop orkiszowy!
Składniki:
Spód
- 100g kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- banan
- awokado
- 2 jajka
- 4 łyżki syropu orkiszowego
- 3 spore jabłka
- 1/2 cytryny
- banan
- 1 łyżka masła z nerkowców
- 2 garście płatków żytnich
- 2 łyżki syropu orkiszowego
Spód
- Banana, awokado, jajka oraz syrop orkiszowy dokładnie zblendować.
- Kaszę opłukać i ugotować, po czym wymieszać z wcześniej zblendowanymi składnikami.
- Do całości dodać płatki żytnie i porządnie wymieszać- masę przełożyć do formy i piec około 15 minut w 180 stopniach.
- Jabłka zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i dodać wyciśnięty z połowy cytryny sok.
- Po 15 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika i nałożyć warstwę jabłkową (lekko dociskając).
- Na warstwę jabłek wyłożyć kruszonkę w postaci płatków wymieszanych z masłem z nerkowców oraz zblendowanym bananem- całość piec kolejne 15/20 minut.
- Na koniec każdy kawałek polać syropem orkiszowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1860kcal
1 kawałek- ok. 116kcal
Jeszcze nie piekłam zdrowszej wersji szarloty - muszę nadrobić:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda *O*
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie piekłam, muszę to nadrobić. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Od miesiąca mam fazę na szarlotkę w każdej postaci, chętnie wypróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń