30 września 2015

DIETETYCZNY TORT KAWOWY Z JAGODAMI GOJI

Kto nie lubi tortów? To chyba pytanie retoryczne, bo nie znam osoby, która nie ma swojego ulubionego tortu!
Czasem, gdy jesteśmy na przeróżnych dietach (nie tylko odchudzających;)) zdarzają się okazję, podczas których to właśnie torty królują na stołach! I dzisiaj przedstawiam rozwiązanie na lekki, zdrowy tort, który zadowoli zwłaszcza amatorów i smakoszy kawy :)


Składniki:
Ciasto
  • 6 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki mąki sojowej
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki stevi
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 600ml mleka (dowolnego)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki stevi
  • 3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać ze stevią i mąką sojową.
  2. Banana zblendować z białkami i dodać do suchych składników- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia, bądź sylikonowej) i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  4. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi- pod koniec gotowania dodać kawę.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem syropu z agawy. 
  3. Tort przełożyć gotową masą w środku i na wierzchu, udekorować jagodami goji. 
Sama nie przepadam za kawą, a ten tort robiłam z myślą o narzeczonym, ale ku mojemu zdziwieniu skradł również moje kubki smakowe ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1325kcal
1 kawałek- ok. 110kcal