Czasem, gdy jesteśmy na przeróżnych dietach (nie tylko odchudzających;)) zdarzają się okazję, podczas których to właśnie torty królują na stołach! I dzisiaj przedstawiam rozwiązanie na lekki, zdrowy tort, który zadowoli zwłaszcza amatorów i smakoszy kawy :)
Składniki:
Ciasto
- 6 łyżek płatków wielozbożowych
- 3 łyżki mąki sojowej
- 1 banan
- 2 białka jajek
- 2 łyżeczki stevi
- 150g kaszy jaglanej
- 600ml mleka (dowolnego)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki stevi
- 3 łyżki syropu z agawy
Ciasto
- Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać ze stevią i mąką sojową.
- Banana zblendować z białkami i dodać do suchych składników- całość wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia, bądź sylikonowej) i piec około 35 minut w 190 stopniach.
- Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi- pod koniec gotowania dodać kawę.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem syropu z agawy.
- Tort przełożyć gotową masą w środku i na wierzchu, udekorować jagodami goji.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1325kcal
1 kawałek- ok. 110kcal