8 marca 2015

BEZGLUTENOWE BROWNIE Z BATATÓW

Szaleństwo batatowe trwa!
Staram się brać w nim czynnie udział i tym razem proponuję słodki sposób na batata! ;)

Zastanawiając się nad wypiekami, w których mogłabym użyć batata od razu pomyślałam o brownie!
Brownie charakteryzuje się tym, że jest bardzo wilgotne i zbite, a zatem słodkie ziemniaki wpasują się w nie idealnie!


Składniki:
  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 bataty
  • 2 białka jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego

Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować (wręcz rozgotować), odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Bataty ugotować, ostudzić i zblendować na puree.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować (oprócz białek).
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  5. Ciasto przełożyć do formy (sylikonowej) i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Gotowe brownie posypać cukrem pudrem trzcinowym i kruszonym ziarnem kakao.
Słodkie ziemniaki to wspaniały składnik, który pozwala na wiele słodkich eksperymentów! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1680kcal
1 kawałek- ok. 105kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks