Staram się brać w nim czynnie udział i tym razem proponuję słodki sposób na batata! ;)
Zastanawiając się nad wypiekami, w których mogłabym użyć batata od razu pomyślałam o brownie!
Brownie charakteryzuje się tym, że jest bardzo wilgotne i zbite, a zatem słodkie ziemniaki wpasują się w nie idealnie!
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 2 bataty
- 2 białka jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować (wręcz rozgotować), odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
- Bataty ugotować, ostudzić i zblendować na puree.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować (oprócz białek).
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Ciasto przełożyć do formy (sylikonowej) i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe brownie posypać cukrem pudrem trzcinowym i kruszonym ziarnem kakao.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1680kcal
1 kawałek- ok. 105kcal

