Mąka żołędziowa potęguje wszelkie naturalne aromaty i dzięki
swojemu charakterystycznemu smakowi idealnie wpisuje się w przepisy na
świąteczne wypieki!
Dodatek bakali dopełnił całości i tak powstał obłędny (i jak do tej pory mój najlepszy) keks! :)
Składniki:
- 6 łyżek mąki z żołędzi
- 4 łyżki płatków orkiszowych
- 2 dojrzałe banany
- 2 białka jajek
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- bakalie (skórka cytrynowa, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, żurawina)
- Płatki orkiszowe zmielić na mąkę.
- Banany zblendować z cynamonem.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek, powoli mieszając, dodać mąkę z żołędzi, zmielone płatki, zblendowane banany, mleko i bakalie.
- Masę przelać do sylikonowej formy "keksówki" i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 885kcal
1 kawałek- ok. 89kcal


