11 grudnia 2014

ŻOŁĘDZIOWY KEKS CYNAMONOWY

Wyrazisty smak mąki żołędziowej w połączeniu z cynamonem to jest to!
Mąka żołędziowa potęguje wszelkie naturalne aromaty i dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi idealnie wpisuje się w przepisy na świąteczne wypieki!

Dodatek bakali dopełnił całości i tak powstał obłędny (i jak do tej pory mój najlepszy) keks! :)


Składniki:
  • 6 łyżek mąki z żołędzi
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 białka jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie (skórka cytrynowa, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, żurawina)
Przygotowanie:
  1. Płatki orkiszowe zmielić na mąkę.
  2. Banany zblendować z cynamonem.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek, powoli mieszając, dodać mąkę z żołędzi, zmielone płatki, zblendowane banany, mleko i bakalie.
  5. Masę przelać do sylikonowej formy "keksówki" i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 885kcal
1 kawałek- ok. 89kcal

Korzenne przysmakiLekkie ŚwiętaWigilia 2014