14 maja 2019

TAGIATELLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPARAGAMI

Danie proste i smaczne! A przy tym efektowne. Gwarantuję zadowolenie domowników!



Składniki:

  • 500 g makaronu tagiatelle

  • 150 g suszonych pomidorów

  • 1 pęk szparagów zielonych

  • kawałek wegańskiej mozarelli

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 1 łyżka musztardy

  • pół szklanki mleka sojowego

  • 3 łyżki płatków drożdżowych

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

  • 1 ząbek czosnku

  • pół cebuli

  • przyprawy: sól, pieprz




Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekane cebulę oraz czosnek.

  3. Następnie dodaj umyte szparagi (pozbawione twardych końcówek) - całość lekko podsmaż.

  4. Po chwili dodać odrobinę wody, posiekane pomidory i duś kilka minut.

  5. Na koniec wrzuć sos powstały z wymieszanego mleka, musztardy i płatków drożdżowych.

  6. Na końcu dodaj makaron i całość wymieszaj. Gotowe danie posyp pestkami dyni oraz startą mozarellą.


Kalorie:

Całość (5 porcji) - ok. 2750kcal

1 porcja - ok. 550kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.