Ale oczywiście nie taki tradycyjny, a "przerobiony" na modłę wegańską i dietetyczną ;)
Za treściwą wkładkę posłużyła mi zielona soczewica, która okazała się idealnym dodatkiem do bigosu!
Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- 0,5kg kapusty białej
- 40g grzybów shitake
- 100g zielonej soczewicy
- 5 suszonych śliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy: jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
- Zarówno kapustę kiszoną, jak i świeżą poszatkować drobno, po czym zalać wodą nieco ponad poziom kapusty, dodać przyprawy i śliwki suszone- całość dusić około godziny (ale im dłużej tym lepiej, w trakcie duszenia w razie potrzeby podlewać wodą).
- Soczewicę opłukać i ugotować, grzyby shitake namoczyć przez 30 minut i również ugotować (5 minut).
- Pod koniec duszenia do kapusty dodać ugotowaną soczewicę, grzyby, koncentrat pomidorowy i sos sojowy- dusić przez kolejne 10 minut.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 955kcal
1 porcja- ok. 119kcal