Dzisiaj rewolucyjne pierogi! Bezglutenowe! Bez grama tłuszczu! A smakują jak te "tradycyjne"!
Podjęłam próbę przygotowania pierogów z mąki kukurydzianej i... z dumą stwierdzam, że próba się powiodła! Pierogi wyszły rewelacyjne! Oczywiście farsz nie mógł być tradycyjny, ponieważ jak to ja- musiałam pokombinować. Całość zdecydowanie do powtórzenia! :)
Składniki:
Farsz
- 1 mały batat
- 1 łyżka wodorostów wakame
- 1 łyżka ziaren lnu
- listki mięty
- przyprawy: papryka słodka, sól himalajska
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki wrzątku
- dodatkowo: mąka kukurydziana do wałkowania ciasta
Farsz
- Wodorosty wakame namoczyć w wodzie (30 minut), po czym wymienić wodę i gotować je do miękkości (20 minut), a następnie posiekać na drobno.
- Batata obrać ze skórki i ugotować, następnie wystudzić i rozgnieść z dodatkiem przypraw oraz wodorostów.
- W mące zrobić zagłębienie i wlać wodę, jednocześnie stopniowo wyrabiając ciasto.
- Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką) i wykroić koła.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i zakleić brzegi, które przed tym lekko zwilżyć wodą.
- Pierogi wrzucić delikatnie do gotującej się wody i gotować przez około 2-3 minut do ich wypłynięcia.
- Gotowe pierogi podać z listkami mięty i ziarnami lnu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (15 pierogów)- ok. 630kcal
1 pieróg- ok. 42kcal